RSS

Saarnaamisen tarkoitus

01 Huh

Pyhien kirjoitusten ennustukset on kirjoitettu meille opiksi. Niistä me opimme kestävyyttä, ne rohkaisevat ja antavat toivoa. Room.15:4 UT2020.

Evankeliumin julistaminen tähtää sielujen voittamiseen, mutta uskoon tulleiden osalta sananjulistus tähtää hengelliseen kasvuun. Hengellinen kasvu on hyvin samanlaista kuin puiden kasvu luonnossa. Jumalan sanan elävä vesi virtaa sielumme suonissa ja armon aurinko lämmittää meitä niin että tapahtuu yhteyttäminen. Kun sana uskossa sulautuu meihin, saamme siitä energiaa, jonka voimasta uskomme kasvaa.

Sananjulistuksessa on tullut muotiin kaivaa esiin tietoa, siis tieteellistä tietoa ja faktoja, joita voidaan höystää vielä sopivasti legendoilla eli maustaa fiktiollakin. Historiallinen tieto ja ulkonainen todellisuus kuuluvat totuuden piiriin, mutta niiden osuus helposti korostuu liikaa. En jyrkästi vastusta koulutiedon viljelyä, mutta koulutiedon jakamisessa astutaan vähän sivuun sananjulistuksen päätarkoituksesta. Onnistunut saarna avaa meidän ymmärryksemme vastaanottamaan sanaa niin että saamme siitä rohkaisua. Rohkaisun taas on tarkoitus auttaa meitä olemaan lujia ja kärsivällisiä uskon tien vaeltamisessa. Tämä kestävyys antaa meille toivoa, että pääsemme eteenpäin ja tulevaisuutemme on valoisa. Pelkkä tieto ei aina anna meille toivoa, se voi jopa turmella sitä. Tieto voi olla uskontohistoriaa, joka ei ravitse sisäistä ihmistä. Se on vähän kuin pettua oikean leivän sijasta.

Valitettavasti emme useinkaan erota, onko ruokamme ravitsevaa. Saatamme tottua syömään apetta, jossa on vähänlaisesti ravintoa. On mahdollista, että sama tapahtuu minunkin blogissani. Sellaista kyllä pelkään ja häpeän, mikäli jään sille tasolle.

Kunpa Jumala, joka rohkaisee kestämään, tekisi teistä yksimielisiä Kristuksen Jeesuksen tahdon mukaisesti! Silloin ylistäisitte Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumalaa ja Isää yksimielisesti, kuin yhdestä suusta. Room.15:5-6 UT2020.

Yksilön hengellinen kasvu tähtää siihen, että koko seurakuntayhteisö kasvaa samaan tahtiin ja keskinäinen harmonia säilyy ja lisääntyykin. Jos saarnaaminen on kylmää tiedon pänttäämistä ja esitelmien pitämistä, tämä Kristuksen ruumiin harmonia ei kukoista. Syntyy erilaisten mielipiteiden laaja kirjo, mikä on omiaan hajottamaan. Tämän päivän kirkkopolitiikka ja hajaannus ei johdu yksin tästä, mutta on osasyynä uskonnollisen kentän pirstoutumiseen.

Pyhä Henki on paras mahdollinen tuutori eli inspiroiva opinto-ohjaaja, joka antaa paitsi neuvoja ja ohjeita, myös ns. voitelun sananjulistajille. Voitelu on tärkeä hengellisen työn elementti. Tällöin faktatiedon katkeileva rihma menettää merkityksensä ja tilalle tulee kestävä hengellisen elämän punainen lanka. Tämä lanka muodostuu edellä mainituista säikeistä: oppiminen ja ymmärrys, rohkaisu ja lohtu, kestäväisyys ja kärsivällisyys ja kaiken huipentumana usko, toivo ja rakkaus. Kun ne Hengen voitelussa punoutuvat yhteen, syntyy sopusointua Kristuksen ruumiiseen.

Miten sananjulistaja voi päästä tähän? Se on varmuudella hengellisen kasvun tulos, joka alkaa juuri siitä – oppimisesta ja ymmärryksestä. Ilman vuorovaikutusta Jumalan kanssa ja Pyhän Hengen osallisuutta kasvu voi tyrehtyä. Itsensä varassa oleva ihminen turvautuu inhimillisiin voimavaroihinsa. Se johtaa suoraan tietoviisauteen, faktojen viljelemiseen ja niiden maustamiseen fiktiolla. Saarnaamisesta tulee teologiaa ja snobismia tai vielä jotain pahempaa: uhkakuvien maalailua ja tuomioilla pelottelua.

Rohkaisuksi voi sanoa, että kysymyksessä on oma valinta. Ei ole kenenkään pakko ajautua sivupoluille ja valjastaa ihmisviisautta tai vielä vähemmän lihallisen mielensä alkuvoimia mukaan saarnaamisen sisältöä kyhäämään. Paavali neuvoi Timoteusta, joka oli nuori, mutta lupaava pastori:

Kenenkään ei pidä vähätellä sinua nuoruutesi vuoksi. Ole uskoville hyvä esimerkki puheissasi ja käytöksessäsi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa. Lue seurakunnalle pyhiä kirjoituksia, neuvo ja opeta, kunnes tulen. Älä heitä hukkaan Jumalan lahjaa, jonka sait, kun vanhimmat profetian mukaisesti siunasivat sinut panemalla kätensä sinun päällesi. 1.Tim.4:12-14 UT2020.

Copyright © 2024 Simo Papunen

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Saarnaamisen tarkoitus

Kirjoittanut : 1.4.2024 Kategoria/t: Rohkaisu, Uusi

 

Kommentointi on suljettu.

 

Discover more from Vartiopaikka

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Lue lisää